Diyarbakır’da Yılın Ahisi Şeyhmus Kaval seçildi

11:29:13 | 2021-09-18

34. Ahilik Haftası kapsamında geçtiğimiz gün Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu tarafından kaftan giydirme töreni düzenlendi, yılın ahisi Şeyhmus Kaval oldu. Ahilik Haftası kapsamında bugünde Cuma namazı sonrası Ulucami’de düzenlenen tören ile Kaval’a ahilik kaftanını Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır tarafından giydirildi.

Yaptığı insani yardımlarla ve hayırseverliği ile tanınan  her zaman fakirin mazlumun yanında olan  iş adamı Şeyhmus Kaval  Diyarbakır’da yılın ahisi seçildi. Kaval’ın yılın ahisi seçilmesi Diyarbakır’da sevinçle karşılanırken Ahilik Kaftanını Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu giydirmişti. Ahilik Haftası kapsamında bugünde Cuma Namazı sonrası Tarihi Ulu Camide Ahilik Haftası Etkinlikleri düzenlendi. Ahilik Kutlamalarını Ticaret Bakanlığı İl Ticaret Müdürlükleri ve Esnaf Odaları birlikte organize edilen etkinlikler kapsamında Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır Ahilik Kaftanını İşadamı Şeyhmus Kaval’a giydirdi.

KAVAL’DAN HERKESE TEŞEKKÜR

Kendisini Yılın Ahisi seçen herkese minnettar olduğunu dile getiren İşadamı Şeyhmus Kaval, “Ahi olarak beni seçen  daha doğrusu emeğe geçe herkese ve başta sayın Valimiz Münir Karaloğlu’na, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Karakoç, AK Parti Milletvekili Sayın Ebubekir Bal ve Sayın Oya Eronat, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Abdullah Çiftçi, Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Murat Beşikci, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Ünal Koç,Prof.dr Bahar Burtan doğan, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Oda Birliği Başkanı Sayın Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret odası Başkanı Sayın Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Sayın Zafer Atik, AK Parti İl Başkanı Sayın Muhammet Şerif Aydın, İl Sağlık Müdürü Sayın Cihan Tekin, Diyarbakır İl Müftüsü  Yavuz Selim Karabayır’a ,Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanlarına, Emniyet Teşkilatına, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne, STK Temsilcilerine, Derneklere, Kamu Kurum Müdürleri çok sayıda basın kuruluşlarına sonsuz teşekkür ederim” dedi.

“AHİLİK NAMUSLU TİCARETİN VE ADALETLİ YÖNETİMİN SİMGESİDİR”

Ahilik Kaftanını giyen Şeyhmus Kaval’a hayırlı olmasını temenni eden Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır ise, “Diyarbakır’da yılın Ahisi seçilen sayın Şeyhmus Kaval beyefendiye hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kendisinin ahi seçilmesi bizleri sevindirmiştir. Başarılarının devamını dilerim. Bildiğiniz üzere Ahilik, kelime olarak, Arapça “kardeşim” anlamına gelen “Ahî” kelimesinden gelmektedir. Bunun yanında, Ahî kelimesinin Türkçe kökenli “Akı” kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır. Akı kelimesi “eli açık, cömert, yiğit” gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

AHİLİĞİN TEMEL İLKELERİNİ SIRALADI

Ahiliğin temel ilkelerini de anlatan Müftü Karabayır, “Ahiliğin temel ilkelerini şöyle sıralayabiliriz. Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar.  Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar.  İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır” dedi.




ETİKET :  

Tümü