"Mide kanseri, Türkiye’de 5’inci sıklıkta görülüyor"

Cerrahi Onkoloji Derneği ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi işbirliği ile "Mide Kanseri" temalı sempozyumda, mide kanserinin Türkiye’de 5’inci sıklıkta görüldüğüne dikkat çekildi.

22:45:42 | 2019-11-16

Cerrahi Onkoloji Derneği ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi işbirliği ile "Diyarbakır Cerrahi Onkoloji Günleri" kapsamında düzenlenen "Mide Kanseri" temalı sempozyumda, mide kanserinin Türkiye’de 5’inci sıklıkta görüldüğü vurgulandı.

Merkez Yenişehir ilçesi bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen sempozyuma İstanbul, Ankara, Bursa, Adana gibi birçok ilden, alanında araştırmalar yapan uzmanlar katıldı.




Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı’nın yaptığı açılış konuşması ile başlayan programda, alanında araştırmalarını tamamlayan uzmanlar, derledikleri bilgileri katılımcılar ile paylaşarak slaytlar eşliğinde sunumlarını gerçekleştirdiler.

Düzenlenen programın içeriğine ilişkin İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahri Çakabay, mide kanseri alanındaki son gelişmeler ve buna karşı tedavi süreçlerinin gelişimi noktasında sempozyum organize ettiklerini belirtti.



Sempozyumu düzenlemelerdeki amaçlarını anlatan Çakabay, "Bugün kanser cerrahisi sempozyumları içerisinde Diyarbakır’da mide kanserini işledik. Geçen senede hastanemizde kolon ve rektum bağırsak kanserleri sempozyumu yapmıştık. Çok verimli ve katılımlı geçmişti. Bu sene de mide kanserini tartışıyoruz ve gün boyunca devam edecek. Mide kanseri ile ilgili son gelişmeler ve ne yapabiliriz alanlarında İstanbul, Ankara, Bursa, Adana’dan gelen en yetkin hocalarımızla birlikte kanseri tartışıyoruz." dedi.

"Mide kanseri, kansere bağlı ölümlerde 2’nci sıradadır"

Mide kanseri hakkında bilgi aktaran Çakabay, "Mide kanseri, net bir nedeni olmamakla beraber genetik yatkınlık, çok tuz kullanımı, Helicobacter pylori dediğimiz bakteri gibi sebeplerden oluşan bir kanser türüdür." ifadelerini kullandı.



Türkiye’de mide kanserinin 5’inci sıklıkta görüldüğüne dikkat çeken Çakabay, "Bu, ölümcül bir kanser çeşididir. Hatta kansere bağlı ölümlerde 2’nci sıradadır. Onun için erken teşhis koymak ve tedavi etmek çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Çakabay, "Bütün kanserler ileri yaşta görülür. Genelde 50-55 yaşlarından sonra görülür. Ama gençlerde de görülebiliyor. Mide kanserinin kötü yanlarından biri, gençlerde görüldüğünde daha agresif, saldırgan olabilmesidir." dedi.



"En basit mide şikayetinde dahi endoskopi yapılmalıdır"

Mide kanseri belirtileri ve tedavisi konusunda vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulunan Çakabay, şunları söyledi:

"Mide kanseri belirti verdiği anda iş işten geçmiş olur. Ondan dolayı belirti vermeden yakalamak gerekir. Ama maalesef çok erken fark edemiyoruz. Ufak bir mide şikâyeti dahi varsa ve aynı zamanda yaşta ilerlemiş ise mutlak surette endoskopi yapmaları gerekir. Bu endoskopi, tek ve net teşhis koyma yöntemidir. Nitekim çok kolay bir tekniktir ve hiç zorluğu yoktur. Tabiki stres, çevresel etkenler, genetik durumlara da dikkat etmek gerekir."

(Ramazan Zeren-İLKHA)




ETİKET :  

Tümü