SAĞLIK BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİ, DİYARBAKIR'A ÇIKARMA YAPTI

Aylar önce Birlik ve Akademik Düşünce Derneği’nin (BAD-DER) basın yolu ile dile getirdiği kapsamlı ve bilimsel raporunda, Diyarbakır Sağlık camiasında yaşanan skandal bebek ölümleri, peşkeş çekilen ihaleler, hak ihlalleri ve personellere uygulanan MOBBİNG‘ler detaylarıyla kamuoyu ile paylaşılmıştı. Kamuoyunun da yakından bildiği ve takip ettiği bu gelişmeler üzerine, BAD-DER yetkilileri, bu skandallar ile ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuşlardı. Akabinde Cumhurbaşkanlığı makamı yetkililerinin de takip ettiği basın açıklaması ve gelişmeler üzerine, Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, olaya müdahil olarak, basın açıklamasını yapan BAD-DER yetkilileriyle irtibata geçtiler.

23:01:28 | 2019-11-13

Konuyla ilgili tüm bilgi ve belgeler talep edilerek, gerekli soruşturmanın başlatılacağı bilgisi de, yine kamuoyu ile paylaşılmıştı. Nitekim bu gelişmeler, yerel ve ulusal basın yayın kuruluşlarında dile getirildikten sonra, Sağlık Bakanlığı da harekete geçerek, yaşanan skandalların araştırılarak, sorumlular hakkında soruşturma açılması talimatını vermişti. Hatırlanacağı üzere, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi yemekhanesinde, akla hayale gelmeyecek sağlık skandalları yaşandığı, kamuoyu gündemine bomba gibi düşmüştü. Adeta insan hayatının hiçe sayıldığı bu skandalların araştırılması hususunda yemekhane sorumlusu ile Hastane Müdür Yardımcısı’nın tutanakla belgelediği et ve kuru gıda alımlarında yaşanan ve insan sağlığını hiçe sayan skandalların da araştırması hususunda, yine Sağlık Bakanlığı harekete geçerek Diyarbakır Kamu Hastanelerine Müfettişler görevlendirdi.
 

 
 SORUMLULARDAN MUTLAKA HESAP SORULMALI 
 
Diyarbakır kamuoyu yaşanan skandallarla ilgili başlatılan soruşturmanın hakkaniyet çerçevesinde yürütülmesini ve bu olayı kapatma cihetine gidilmeden, suçluların tespit edilerek, en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini görüşünde hemfikir. Nitekim konuyla ilgili olarak muhtelif basın yayın organlarında ve sosyal mecrada tepkilerini dile getiren vatandaşlar, soruşturmanın göstermelik şekilde yapılması halinde, bu işin takipçisi olacaklarını ve sorumluların en ağır cezalara çarptırılması gerektiği görüşünü kaydettiler. Tepkilerini dile getiren vatandaşlardan Sabri Tekidi, şunları söyledi: ‘Kaldı ki, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan sorunlar, bunlarla da sınırlı değil. Artık vatandaşlara ‘pes’ dedirtecek boyutlara gelen hatalar zinciri, doğrudan doğruya insan sağlığını da tehdit eder boyutlara ulaştı. İnsanların doktor yokluğu nedeniyle hastaneden geri dönmek zorunda kaldığı, tedavi olmak için günlerce beklemek zorunda kaldığı ve hastanelerin fiziki sorunlarının büyüdüğü bu hastanede, sağlık sorunları çığ gibi artıyor. Artık canımızdan bezdik. Bazı hekimlerin görevi bıraktığı ve yerlerine yenilerinin atanmaması nedeniyle, vatandaşların perişan oldukları gözleniyor. 
 
 
HASTANEYİ HAŞARELER BASTI, YEMEKHANE KAPATILDI
 
 Hastane, sorunlar yumağı haline gelmiş durumda.10 Eylül 2019 Tarihinde Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde daha önce tam üç kez ortaya çıkan tahtakuruları, hastanenin diğer katlarına dadanmıştı. Zamanında ve yeterli ilaçlama yapılmadığı için hastanenin hemen hemen tüm katlarında görülen haşereler nedeniyle çok sayıda servis geçici olarak hizmete kapatılmıştı. Hastane, kelimenin tam anlamıyla perişan bir durumda. Temizlik ise hak getire. Mutfağı sık sık lağım suları basıyor, yemekhanede hamam böcekleri cirit atıyor, asansörlerin sık sık arızalanması da cabası. Hastanede lavaboların temizlenmemesi, yatan hasta yataklarının değiştirilmemesi de, yeni hastalıklara adeta davetiye çıkarıyor. Acil bir hasta geldiği zaman sedyeci olmaması, hasta yakınlarının sedye ya da tekerlekli sandalye aramak zorunda kalması, müşahade odalarının temiz ve hijyenik olmaması, yeni sağlık sorunlarına yol açıyor. Fiş almak için kuyruğa bekleyen hastaların oluşturduğu uzun kuyruklar ise neredeyse hastane dışına taşacak durumda. Doktor yetersizliği yoğunluk nedeniyle hastalara çok ileri tarihe randevu verilmesi ise, haklı olarak hastaları perişan ediyor. Doktor yetersizliği nedeniyle, bazı hastaların geri çevrildiği de gözleniyor.


 
 İHMALLE ZİNCİRİNE SEBEP OLANLAR, CEZASIZ KALMAMALI 
 
Zaten hastaneye gittiğimizde hasta kabul fiş kalmadığı için 182’yi arıyoruz. Ancak 182’yi aradığımızda ise günler sonrasına randevu alabiliyoruz. Oysa, çoğu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde, gerek ev halkına gerekse yakın çevredeki insanlara bulaşabiliyor. Ama maalesef, durum bu kadar vahim bir hale gelmiş durumda. Hastane adeta sorunlar yumağı haline gelmişken, derdimizi anlatacak bir tane bile yetkili bulamıyoruz’. Bir diğer konu ise, hastanenin borç miktarının korkunç miktarlara ulaştığı ve önümüzdeki süreçte, bir soruşturmanın da korkunç rakamlara ulaşan hastane borçlarıyla ilgili soruşturma açılabileceği kaydediliyor. Yıl sonunda, hastanenin borcunun yaklaşık 100 milyon liraya ulaşacak olması da, kamuoyunda ister istemez ‘Neler oluyor?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Bütün bu ihmaller ve sorumsuzluklar nedeniyle, mutlaka hastane yöneticilerine gereken cezalar verilmeli.
 




ETİKET :  

Tümü