SÜRYANİLER, PASKALYA BAYRAMINI KUTLADI

D.BAKIR/ Hristiyanların en önemli bayramı olan Diriliş Paskalya Bayramı, Süryani Ortodoks ve Süryani Protestanları tarafından kutlanmaya başlandı.

23:58:50 | 2022-04-25

İlk ayin, Mardin’de bulunan Kırklar Kilisesinde gerçekleştirilmişti. Bu kapsamda, Paskalya Bayramı, Diyarbakır’ın Merkez Sur ilçesinde bulunan tarihİ Meryem Ana kilisesinde yapılan ayinle kutlandı.


Diyarbakır’da yapılan kutlamalara, Avukat Halit Advan, Diyarbakır Kuyumcular Odası başkanı Mehmet Yüksel, Diyarbakır Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Ulaş, Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı ,Yazar Şeyhmus Diken, muhtelif meslek gruplarına mensup yöneticiler, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile, kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.


Kalabalık bir cemaatin katıldığı ayinde, Kitabı Mukaddes’ten bölümler okundu, daha sonra dualar edildi.

Ardından, İlahiler seslendirildi. Hristiyan inancı kapsamında ritüellerin gerçekleştirildiği ayin, Mardin Kırklar Kilisesi papazı Gabriel Akyüz, cemaate ‘Diriliş’ bayramı konusunda verdiği vaaz ile devam etti.

Ardından ayine katılanlara şeker, çörek ve paskalya yumurtası dağıtılarak, bayramlaşma gerçekleştirildi.

Mardin’den gelerek, ayini yöneten Mardin Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, şunları söyledi:

CENAB-I ALLAH’IN BİZLERE EMİRLERİNDENDİR

‘Bu ayin, bize Cenab-ı Allah’ın emirlerindendir. İncil diyor ki; yas tutanlarla yas tutun, mutlu olanlarla mutlu olun. Bir kardeşimizin yasta olduğunu gördüğümüz zaman, gidip onu teselli etmemiz gerekiyor. Mutlu olduğu zaman da onunla mutlu olmamız gerekiyor. Yani sevinçleri paylaşıp çoğaltmak, keder ve sıkıntıları paylaşıp, olabildiğince azaltabilmek’.

Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, ise şunları söyledi:

Her Paskalya Bayramı'nda, evlerde özel Paskalya çöreği yapar; haşlanmış yumurtaları boyar; mumlar yakar ve dualar okuruz.

 

Ayrıca, Kitabı Mukaddes'ten bölümler okuyarak, vaftiz törenleri yaparız. Hristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, Paskalya Bayramı'nda yapılırdı.

Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü’dür’.


‘DAVET EDİLDİK, DAVETE İCABET ETTİK’

Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel ise, şunları söyledi: ‘Hangi Semavi Din olursa olsun, hepsine saygımız ve hürmetimiz sonsuzdur.

Semavi Dinlere mensup vatandaşlarımızın inanç ve kültürlerini, bayramlarını ve ayinlerini yapabilmesi, elbette bizleri mutlu ediyor.


Bu bizim zenginliğimizdir ve bunun korunması için herkes çaba göstermelidir. Bu kapsamda, bizler de Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanlığı’na yapılan davete icabet ederek, kurumumuzu temsilen buraya geldik’ şeklinde konuştu.

Hristiyanların inanışına göre, Hz. İsa, çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmiş ve göğe çekilmiştir. Diriliş Pazarı ve Kıyam Yortusu adıyla da bilinen Paskalya, ikinci yüzyıldan beri kutlanmaktadır.

HABER: YILMAZ ACU

 




ETİKET :  

Tümü