TARİHİN ACI SAYFALARINDAN BİRİNİN YIL DÖNÜMÜ

D.BAKIR/ Siyasetçi Barış Akbaba , 35 yıl önce bugün yaşanan Halepçe katliamı ile ilgili olarak bir mesaj yayınladı.

13:55:54 | 2023-03-17

‘Saddam Hüseyin'in, beş bine yakın kişiyi zehirli gazla öldürdüğü Halepçe katliamının 35. yıl dönümü. Bu kanlı saldırının katili Saddam Hüseyin idam edilse de, bizler ve bu elim olayda yakınlarını kaybedenlerin acıları dinmiyor’ diyen Siyasetçi Barış Akbaba , duygularını şöyle getirdi: ‘Sivilleri hedef alan, tarihin en zehirli gaz saldırısı olan Halepçe katliamının üzerinden tam 35 yıl geçti. Ancak, hem bizim, hem de bu acıları yaşayanların yüreği kanıyor.


Ancak başka bir hükümden aldığı idam cezasıyla 2006'da asıldı. Ölümünün ardından ise Kürtlere karşı "soykırım" uygulamaktan yargılandığı davada suçlu bulundu. Saddam Hüseyin'in "Kimyasal Ali" lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid ise aralarında Halepçe katliamının da bulunduğu zehirli gaz saldırılarının talimatını vermekten idam edildi.


Saldırıda Halepçe'nin içinde ölenler arasında peşmergeler ve İran askerleri de vardı. 1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi, Halepçe Katliamını soykırım olarak tanıdı. Bazı Avrupa ülkeleri de benzer kararlar aldı.
Cenab-ı Allah’tan, hayatlarını kaybeden bütün insanlara rahmet ve mağfiret niyaz ediyor, insanlığın böylesi acıları bir daha yaşamamasını diliyorum’.




ETİKET :   Siyasetçi Barış Akbaba Barış Akbaba

Tümü