Uzmandan diyabet hastalarına Ramazan uyarısı!

Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Dahiliye Uzmanı. Dr. Eren Eynel, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen diyabet hastalarına uyarılarda bulundu.

16:10:32 | 2019-05-09

Mübarek Ramazan ayı 6 Mayıs itibariyle başladı. Bu yıl mayıs ayına denk gelen Ramazan için, uzmanlar diyabet hastalarına yönelik çeşitli uyarılarda bulundu. Diyabet hastalarının doktor kontrolü altında bir Ramazan ayı geçirmesi gerektiğini belirten Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dahiliye Uzmanı Dr. Eren Eynel, her diyabet hastasının farklı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 



KİMLER ORUÇ TUTMALI, KİMLER TUTMAMALI? 

Diyabet hastalarının oruç tutma kararı verilmeden önce hastanın durumunun hastayı takip eden hekim tarafından iyice değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Eren Eynel “Bu değerlendirme sırasında özellikle hastanın hastalığının tipi, derecesi, hastanın mevcut durumu, diyabet dışında ek hastalıkların varlığı ve hastanın kullandığı ilaçlar iyice değerlendirilmeli ve hasta açısından doğru karar verilmelidir.  “Tip 1 diyabet hastalarında uzun açlıklar ve insüline ara vermeler, hayatı tehdit eden diyabet komalarına ve ölümlere neden olabilir. Bu nedenle tip 1 diyabet tanılı hastalara oruç tutmaları önerilmemektedir. Hastaların çoğunu oluşturan Tip 2 diyabette ise doktor değerlendirmesi büyük önem taşımaktadır.  İnsülin ya da bazı tip ilaçları kullanan hastalarda hipoglisemi yaşama olasılıkları yüksek olduğu için oruç tutmaları sakıncalıdır. Bilindiği gibi hipoglisemi yaşamı tehdit eden bir durum olup, hastaların mutlaka hipoglisemiden korunmaları gerekmektedir. Ancak diyabeti hafif olan ve glikoz ayarının çok iyi gittiği doktor tarafından söylenen (bir başka değişle son üç aylık şeker ortalamasını gösteren Hemoglobin A1C değeri 7’nin hatta 6.5’un altında olan), yukarıda belirtilen insülin ya da bazı riskli ilaçları kullanmayan, hipoglisemiye yol açmayan diğer ilaçlarla tedavileri başarıyla yürütülmekte olan, hipertansiyonu tam olarak kontrol altında tutulan diyabet hastalarının oruç tutması, doktor onayı alındıktan sonra önemli bir sakınca oluşturmayabilmektedir. Oruç tutmasına hekim tarafından izin verilen hastaların tedavi, beslenme ve egzersiz programlarının da yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle mutlaka oruç tutmadan önce takip eden doktoru tarafından iyi değerlendirilmesi şarttır” dedi.



DİYABET HASTALARI NIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR


Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar konusunda da uyarılarda bulunan Uzmanı Dr. Eynel maddeleri şu şekilde sıraladı: 
- Oruç tutmadan önce mutlaka takibinizi yapan doktorunuzla görüşün, mevcut sağlık durumunuzun oruç tutmanıza uygun olup olmadığını öğrenin.   
- Doktorunuzun oruç tutmanızda sakınca görmesi durumunda önerilerini mutlaka dinleyin.  



- Yüksek riskli gruptaysanız (İnsüline bağımlı diyabet(tip1 diyabet), diyabet hastalığına eşilk eden başka hastalığınız olması durumunda kesin olarak oruç tutmayın. 
- Doktorunuza danışmadan oruç tutmak istemeniz halinde hipoglisemi(şeker düşmesi) ve hiperglisemik koma tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz.  
- Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersiz ve spordan kaçının. Özellikle iftara birkaç saat kala yüksek egzersizden uzak durunuz 
- Oruç tutuyorsanız, yakınınızda veya çevrenizde oruçlu olduğunuzu bilen birilerinin bulunması önemlidir. 
- Hipoglisemi durumlarına karşın yanınızda meyve suyu, kuru üzüm, şeker ya da şekerli bir gıda bulundurun. 
- Kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya kan şekeri ölçümlerinizde hipoglisemi veya ciddi hiperglisemi saptarsanız orucunuzu sonlandırın. 
- Düzenli olarak kan şekerinizi ölçmeyi ihmal etmeyin, kan şekerini ölçmek orucu bozmaz.  



- Ramazan boyunca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerji ve sıvı için beslenmenize daha fazla özen gösterin.  
- Sahuru kahvaltılık ile yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Özellikle posalı yiyecekler oruç tutmanızı kolaylaştıracaktır. 
- Orucunuzu,  kan şekerinizi hızlı yükseltmeyecek besinlerle açmanız sizin için en doğrusu olacaktır. Bir kase çorba ve salata ile orucunuzu açıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam etmeniz yararınıza olacaktır.   
- Gece ara öğününde ise, gün boyu yeterince tüketemediğiniz/ eksik kalan besin gruplarına yer verebilir; meyve, süt veya yoğurt, az miktarda fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları tercih edebilirsiniz. 
- Sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmek için de iftardan sonra bol suyun yanı sıra şekersiz komposto, ayran, süt, şekersiz çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz 
 




ETİKET :  

Tümü