Diyetisyen Bahar Altın’dan Ramazan'da beslenme tavsiyeleri!

Diyetisyen Bahar Altın’dan Ramazan'da beslenme tavsiyeleri!

11:55:56 | 2022-04-14

Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Bahar Altın, sağlık problemleri yaşanmaması için oruç tutacak kişilere uyarılarda bulundu.

Uzman Diyetisyen Bahar Altın, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve sıvı kaybı nedeniyle metobolizmanın yavaşladığına dikkat çeken Altın, “11 ayın sultanı ramazan ayı geldi ve herkeste oruç heyecanı ile kilo konusunda telaşlar başladı “Ramazan’da kilo vermek mümkün mü? “Sahurda neler tüketmeliyiz?” gibi sorular  Ramazan ayında öğün sayısının azalması ve yaklaşık 16-17 saati bulan açlıkla birlikte günlük alınan enerjinin düşmesi ve sıvı tüketiminin de azalmasına bağlı olarak metabolizma hızı yavaşlamaktadır.

Aynı zamanda açlık durumunda insülin yapımı artar ve yenilen yemeğe insülin yanıtı yüksek olur. Uzun süreli açlık sonrası vücudumuz yağ depolamaya başlar. Ramazan ayındaki açlık durumu kilo kaybını yaratır ancak kas kaybı olduğu için kalıcı kilo kayıpları olmayabilir. Sağlıkla ilgili sorunu olan kişilerin diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, metabolik sendrom, yüksek tansiyon, kan sulandırıcı ilaç kullananların, vb. gibi kronik hastalığı olanların, sürekli ilaç kullananların, kanserli hastaların, sindirim sistemi rahatsızlığı olanların, gebe ve emziren kadınların hekimlerine danışarak oruç tutmalıdır” dedi.

KURU MEYVELER YERİNE TAZE MEYVELER TÜKETİLMELİ

Oruç sırasında baş ağrısı, halsizlik gibi sorunların baş gösterebileceğini de sözlerine ekleyen Uzman Diyetisyen Altın, “Oruç sırasında baş ağrısı, halsizlik, hazımsızlık, böbrek ve sindirim sorunları yaşanabilir. Bu sebeple su tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir Çünkü oruçla birlik su tüketiminin azalması ve oluşan su kaybı ile mineral kayıpları baş ağrısı ve yorgunluk yapar bu sebeple su tüketimi çok önemlidir . Özellikle diyabet hastalarının glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçmalarını istiyoruz çünkü açlık kan şekerlerinin artmasına sebep olmaktadır. Glisemik indeksi yüksek kuru meyveler yerine taze meyveleri önermekteyiz . Ramazan ayında yapılan en büyük hatalardan biri sahuru kalkmamaktır . Çünkü sahuru kalkmamaktadır açlık süresini uzatmaktır açlık süresi uzadıkça metabolizma yavaşlamaktadır bu da kilo artışına sebep olmaktadır” diye konuştu.

SAHURDA DOYURUCU VE SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER TÜKETİLMELİ

Sahurda doyurucu ve sindirimi kolay besinler tüketilmesi gerektiğini de belirten Uzman Diyetisyen Altın, “Sahurda tercih edilen besinlerin doyurucu ve sindirimi kolay besinler olmalıdır. Tokluk için yumurta peynir tercih edilebilir . Aynı zamanda su oranı yüksek söğüş sebzeler tercih edilebilir . Tuzlu zeytinler yerine ceviz veya çiğ badem tercih edilebilir. Beyaz ekmek yerine çavdar ve tam buğday tercih edilmelidir. İftar öğününü iki ayrı parçaya bölmeliyiz bu şekilde yediğimiz yemekler bize dokunmaz ve mide ağrısı yapmaz .

ilk iftarda çorba ile başlayıp et veya salata tüketebiliriz 15 dakika ara verip daha sonra sebze yemeği salata bulgur pilavı tüketebilirsiniz. Böylelikle mideniz daha hafif ve rahat edecektir. İftardan sonra yaklaşık 45 dakika veya 1 saat yürüyüş yapılmalıdır .bu şekilde kilo alım dengesi ve kan şekeri dengesini korumada yardımcı olur. İftardan yaklaşık iki saat sonra sütlü tatlılar veya yaş meyveler tüketilebilir . Tip2 diyabet hastalarına meyvelerle yoğurt veya ayran veya süt önerilir bu şekilde şekerlerinin artmasını engellenir” dedi.

ÖZEL HABER:YILMAZ ACU




ETİKET :  

Tümü